Γελούν στην Ευρώπη για τη “δυναστεία Μητσοτάκη”: “Από το Κόμμα Ξυπόλυτων στην Κρήτη του 19ου αι. στην οικογενειοκρατία»

Στο ελληνικό φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στον ελληνικό πολιτικό βίο αναφέρεται η ιστορική αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung (το Candiadoc έχει πολλές επικαλεστεί τα δημοσιεύματά της για την Κρήτη και τις πολιτικές ή στρατιωτικές διαδικασίες από τον 19ο ακόμα αιώνα) ασκώντας σκληρή κριτική συγκεκριμένα στην περίπτωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειας Μητσοτάκη γενικότερα. Ειδικότερα, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές και τις υποσχέσεις η εφημερίδα επιχειρεί μια ανασκόπηση της πορείας της οικογένειας και δεν διστάζει να ξεσκεπάσει την υποκρισία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στην Ελλάδα η «οικογενειοκρατία» δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Μάλλον έτσι θα παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρουσιάζεται παντού ως εκσυγχρονιστής και αποφασισμένος μεταρρυθμιστής, λατρεύει και καλλιεργεί την παράδοση της «οικογενειοκρατίας», τόσο αναντίστοιχης μιας σύγχρονης δημοκρατίας δυτικού τύπου – προς όφελος της ίδιας του της οικογένειας, ατάραχος καθώς είναι και θρασύς», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Δείτε επίσης ενδεικτικά:

Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!

Οικογένεια Μητσοτάκη: Όλο το κράτος στα πόδια της! – Τα μέλη της που κατέχουν… επιτελικές θέσεις! (φωτο)

Μητσοτακέικο τζαμπατζήδων από τον 19ο αιώνα!- Ο γιος του Κ. Μητσοτάκη διορίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μόλις τέλειωσε το στρατό!

Η αυστριακή εφημερίδα εξιστορεί πως «ο προπάππους του νυν πρωθυπουργού, ο “γερο-Κωστής”, ήταν ο γενάρχης της οικογένειας Μητσοτάκη και ο πρώτος που ενεπλάκη στην πολιτική. Γεννήθηκε το 1845 στην Πελοπόννησο. Η οικογένεια αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κρήτη για να γλιτώσει από διώξεις. Έτσι, ο Κωστής Μητσοτάκης ίδρυσε το 1872 στα Χανιά το “Κόμμα των Ξυπόλυτων”, όπως το αποκαλούσαν υποτιμητικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Γιατί ο Κωστής Μητσοτάκης δεν ήταν μόνο στενός έμπιστος του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά είχε επίσης παντρευτεί και την αδερφή του, Κατίγκω. Και, με αυτόν τον τρόπο, η οικογένεια Μητσοτάκη ξεκίνησε να εδραιώνεται στην ελληνική πολιτική […] Στη συνέχεια, ο εγγονός του γενάρχη διαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και από το 1990 έως το 1993 ως πρωθυπουργός. Γιος του είναι ο Κυριάκος, ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο παππούς του, ο οποίος φυσικά ονομαζόταν επίσης Κυριάκος, ήταν και αυτός βουλευτής».

Μάλιστα, στο εκτενές ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας γίνεται αναφορά στην προνομιακή μεταχείριση των τριών παιδιών του έλληνα πρωθυπουργού. «Η νεότερη της παρέας, η 20χρονη Δάφνη, έχει ξεκινήσει τις σπουδές της στο φημισμένο και ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Yale. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης πέταξε εκεί για να μην την αφήσει μόνη κατά την εγγραφή της. Στην περίπτωση της Δάφνης και των πολιτικών της φιλοδοξιών, ωστόσο, ο κανόνας προς το παρόν είναι: περιμένετε και θα δείτε. Η αδερφή της Δάφνης, η Σοφία, τώρα 25 ετών, προφανώς επωφελήθηκε επίσης από την πατρική φροντίδα. Αμέσως μετά τις σπουδές της στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, προσλήφθηκε στο γραφείο της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας CVC στο Λονδίνο, όπου διαχειριζόταν σχέσεις με επενδυτές CVC. Μια ονειρεμένη δουλειά σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων – χωρίς άμεση σχέση με τις σπουδές της. Πήρε το πόστο αφού ο πατέρας της έγινε πρωθυπουργός. Κατά ειρωνικό τρόπο, από το 2020, η CVC έχει αποκτήσει πέντε από τις τρέχουσες έξι συμμετοχές της σε ελληνικές εμβληματικές εταιρείες, όλες επί θητείας μπαμπά Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Η CVC δεν έχει επενδύσει μόνο στον κατασκευαστή τροφίμων Vivartia, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών Skroutz και στην εταιρεία μαρίνας πολυτελών γιοτ D-Marina, η οποία δραστηριοποιείται σε κορυφαίες τοποθεσίες στη Μεσόγειο, αλλά και στην ασφαλιστική εταιρεία National Insurance και την πρώην κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας ΔΕΗ βαρύ πυροβολικό των ελληνικών επιχειρήσεων».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στον υιό Μητσοτάκη ο οποίος βρήκε εύκολα δουλειά στις Βρυξέλλες ως «υπάλληλος του ισπανού ευρωβουλευτή Esteban Gonzales Pons μετά τις σπουδές του -επίσης σε ακριβό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στη Βοστώνη- και τη στρατιωτική του θητεία. Ο νεαρός Μητσοτάκης είναι ο μόνος μη Ισπανός στο επιτελείο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος».

«Ο Κωστής, ο Κυριάκος, ο Κώστας, ο Κυριάκος και σύντομα πιθανότατα πάλι ο Κώστας: η δυναστεία Μητσοτάκη παρείχε πάντα τους ομώνυμους βασιλιάδες στην Ελλάδα, τη μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης» σημειώνει επίσης η αυστριακή εφημερίδα και καταλήγει αναφέροντας με σκωπτικό ύφος: «Οι κακόβουλες γλώσσες υποστηρίζουν ότι η φυλή των Μητσοτάκηδων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι κριτικοί εγείρουν μερικές φορές το ακανθώδες ερώτημα για το πώς οι Μητσοτάκηδες κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι από γενιά σε γενιά από ό,τι πριν μπουν στην πολιτική.»

Πηγή: Deutche Welle, Wiener Zeitung

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί